• Fri fragt på ordre over 500 DKK
  • For leveringer før jul: Bestil senest kl. 11.00 den 15. december
Sjostrand Coffee Denmark

Vores koncept er opbygget af en familie med passion for bæredygtighed, design og – selvfølgelig – rigtig lækker kaffe. Vi prøver at inspirere til en grønnere livstil med simple, men dog banebrydende innovationer.

  • Fri fragt på ordre over 500 DKK
  • For leveringer før jul: Bestil senest kl. 11.00 den 15. december

Svensk Jul

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan julen afholdes i Sverige? Her får du et udpluk af både ældre og mere moderne traditioner. Nogle lyder måske bekendte, mens andre måske overrasker.

Julen i Sverige blander i dag udenlandske og indenlandske skikke og traditioner og kan variere alt efter regioner, byer og familier, men uanset de mange forskellige fortolkninger af den populære ferie og sæson, som julen er, er det altid forankret i hygge og mange traditioner. De koldere temperaturer i vintermånederne, de kortere dage og sneen, der falder, giver anledning til at skikke og traditioner kan opstå og udvikles.

Advent, julens ankomst

I Sverige begynder julestemningen og festlighederne allerede en måned før selve juleaften. Disse fire ugers advent fejres traditionelt ved at tænde et lys hver søndag op til den 24. december, som er den traditionelle juledag i Sverige. I stedet for at tænde lys er det i det moderne Sverige mere populært at invitere venner og/eller familie til friskbagte safranboller eller lussekatter/ lussebullar, som de hedder på svensk. Safranbollerne findes i mange forskellige former og størrelser, men de S-formede med rosiner er de mest almindelige og nydes normalt med kaffe eller te, gløgg og honningkager.

Julemad

Julbord, som på dansk bedst sammenlignes med julefrokost, er en fest, der består af både traditionelle og nyere mad- og drikkevarer serveret som buffet. Det er et sæsonbestemt bud på et smørrebrødsbord (eller smörgåsbord på svensk). Hvad der serveres på et julbord adskiller sig fra region til region, men nogle af de faste bestanddele inkluderer: frikadeller, rødbedesalat, grillet skinke, kartofler og Janssons frestelse (Janssons fristelse), som er en traditionel svensk gryderet lavet med kartofler, ansjoser, løg, fløde og/eller mælk og brødkrummer. En kop kaffe følger ofte efter det store måltid. Julbordet blev traditionelt holdt i familierne, men traditionen er nu også vokset ind i virksomheder og organisationer, hvor både arbejdsgivere og medarbejdere mødes og fejrer sæsonen. 

En kongelig fest

På en lidt større og mere formel skala er en anden madrelateret tradition Nobel-banketten, som hvert år afholdes den 10. december for at fejre årets Nobelprismodtagere. Traditionen går helt tilbage til 1901 og er altid overværet af det svenske kongehus, et udvalgt antal studerende og Nobelprismodtagerne selv. Banketten er en stor kulinarisk begivenhed, der sendes live på offentligt svensk national-tv og radio, men også i udlandet. Det er almindeligt, at du kan finde en version af Nobel-desserten i en lokal konfekture, så alle svenskere kan deltage hjemmefra og få en smag af banketten.

Sæsonbestemt underholdning

En måske lidt overraskende tradition, som svenskerne i høj grad forbinder med julen, er at se tv-programmet Kalle Anka och hans vänner (Anders And og hans venner) juleaften mellem måltiderne. Ja, i Sverige er Anders And en mere fremtrædende karakter end Mickey Mouse. Programmet er dybest set en samling af Disney-filmklip og andre korte indslag, der har været i regelmæssig rotaion i over 60 år. Faktisk er traditionen så selvfølgelig og indgroet i det svenske samfund, at “Kalle” ofte bruges som tidsreference juleaften – som i “Jeg plejer at sætte gryderetten i ovnen lige før Kalle.”

Julekalender

Næsten lige så gammel som Kalle og den svenske nationale offentlige tv-station selv er børnenes tv-serie, Sveriges Televisions julkalender (svensk tv-julekalender), som udsendes dagligt fra den 1. december til den 24. Sammen med tv-julekalenderen sælger butikker over hele landet julekalendere med perforerede vinduer, som åbnes dagligt. Vinduerne afslører et billede, der falder sammen med plottet i dagens episode. En mere dejlig og velsmagende variation af julekalenderen er chokoladekalenderen, hvor hvert vindue indeholder et stykke chokolade.

Fejringen af Lucia

Hvis du har interesse for liveoptrædener, så vil et Lucia-optog/koncert helt sikkert opløfte din juleånd. Den 13. december hvert år klæder forskellige korgrupper over hele landet sig ud i hvide kjoler i fuld længde og synger sange sammen. Optoget ledes af en person, der spiller rollen som Santa Lucia iført en krans prydet med faktiske eller batteridrevne stearinlys, så det forestiller en krone. Lucia-begivenheder findes i kirker, skoler og selv i butikker og restauranter, så det bør ikke være svært at falde over en (eller flere) optog den 13. december. Lucia-optog finder nogle gange også sted udendørs, og hvor der er Lucia-fest, finder du også en “Lucia fika”, normalt med honningkager eller safranboller sammen med gløgg eller kaffe.

En udendørs sæson

Apropos udendørs så er Sverige heldige at have smukke vintre med masser af sne, der forskønner alt, hvad det dækker, herunder træer og hustage af maleriske Falu rödfärg (Falu rødfarve) huse og hytter. Vinteren sætter gang i populære fritidsaktiviteter såsom langrend, slædekørsel og skøjteløb på frosne søer, hvilket ofte ledsages af en udendørs fika med kaffe fra en termokande og sandwich eller boller.

Vinter og jul i Sverige er virkelig en blanding af traditioner – gamle som nye, indenlandske og udenlandske, indendørs hygge og udendørs eventyr – og alt derimellem, men aldrig for langt væk fra en fika.

Glædelig jul!

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway